БЛОГ
Рецепта за суши в купа с пикантна салца от плод личи
В месеца на японското суши ви предлагаме втората ни специална рецепта, която можете да използвате в менюто на ресторанта си. Това отново е малко по-нестандартна рецепта за суши в купа, което става бързо, вкусно е и е атрактивно заради цветовете и начина на сервиране. И, разбира се, е съвсем здравословно. Така че едва ли ще намерите клиент, който да не го хареса.
В това суши в купа има класически съставки: кремообразно авокадо, солена сьомга, ориз. Но и нещо малко по-екзотично – салца от личи, която придава страхотен аромат и пикантност на всичко. Получавате пълната вкусова гама на едно перфектно суши с един малък плюс – не е задължително готвачът да владее добре техниката на приготвяне на малките рулца, поднасянето в купа гарантира винаги съвършен вид на ястието.
Ето и рецептата.
Рецепта за суши в купа със салца от личи
Продукти (за 2 порции)
За сьомгата:
250 г сьомга за суши,
1 с. л. тъмнокафява захар
1 с. л. светлокафява захар
1 с. л. сол
За ориза:
185 г ориз за суши
250 мл вряща вода
1 супена лъжица оризов оцет
1 супена лъжица захар
0,5 с. л. сол
За сервиране:
1 бр. авокадо
2 бр. лайм
6 бр. личи
1 зелена люта чушка
шепа пресен кориандър
1 ч. л. семена от черен сусам
соев сос
Приготвяне на суши в купа
Време за приготвяне: 25 минути
Смесете двата вида захар и солта в плик, сложете вътре сьомгата и внимателно разклатете пликчето, за да сте сигурни, че рибата ще има добро покритие. Оставете в хладилника, докато готвите ориза.
Поставете ориза в сито и го изплакнете обилно със студена вода, докато от него започне да тече бистра вода. Сложете ориза в тенджера и добавете врящата вода. Върнете на котлона да ври под капак на слаб огън за 15 минути. След това го оставете да престои още 5 минути под капака. През това време внимателно загрейте оризовия оцет, захарта и солта в тиган, докато се разтворят, а после го изсипете в ориза и разбъркайте внимателно с лъжица, за да сте сигурни, че всяко зърно е покрито и лъскаво. Оставете настрани.
Поставете тиган на силен огън и го оставете да се загрее до точка на пушене. Извадете сьомгата от торбата, измийте излишната захар и сол, подсушете с кухненска кърпа. Запържете сьомгата за около минута, така че отвън да има хрупкава коричка, но отвътре да е все още сурова. Нарежете я на малки хапки.
Сервиране на суши в купа
Напълнете малка купа с охладения ориз и я обърнете в купата за сервиране. Добавете кубчетата сьомга.
Обелете и накълцайте плодовете личи, след което изстискайте върху тях сока от 1 лайм. Нарежете зелената люта чушка и я добавете към салцата. Залейте ориза и сьомгата с нея.
Нарежете авокадото на тънки ивици. Подредете ги в купата и пръснете леко със соев сос.
Гарнирайте с кориандър, поръсете със семена от черен сусам и сервирайте.
Очаквайте още подбрани рецепти от цял свят, с които да разнообразите менюто на ресторанта си.