БЛОГ

Ян Ментен – шеф на „Мишлен” със собствена линия престилки за готвачи

Ян Ментен е собственик и шеф готвач в ресторант De Mijlpaal (The Milestone) в Тонгерен, Белгия. Удостоен е със звезда „Мишлен” заради качеството на храна и обслужване, което предлага в ресторанта си. В същото време има собствена линия престилки за готвачи и сервитьори, която е точно толкова професионално изпипана, колкото всичко останало в работата на Ментен.

 

Началото и бащината пекарна

Когато Ян Ментен не пожелал да поеме едната от бащините си пекарни, това определено не било прието добре в семейството му. Но днес, когато собствения му ресторант De Mijlpaal (The Milestone) в Тонгерен, Белгия, е на пътя на звездите, родителите му определено изпитват гордост.

- Родителите ми притежаваха две пекарни в Тонгерен – разказва той. – Моят баща си беше наумил: двамата му синове щяха да поемат по една пекарна. Той искаше да прави от мен и брат ми близнак Барт и пекари. Особено когато около 13-годишна възраст се оказа, че ние далеч не бяхме отлични ученици. Трябваше да вземем професия и отидохме училище по хотелиерство и пекарство в Антверпен. За разлика от брат ми Барт, аз избрах хотелското училище. Баща ми беше разочарован.

 

Старт от дъното

Ето какво разказва за началото на кариерата си Ян Ментен:

- По време на обучението си работих за Carpe Diem в Тонгерен. Започнах като мияч на чинии и вървях все по-нагоре. Всеки уикенд ходих с Ян Уирикс. Първо му носех продуктите, после започнах да режа някой магданоз тук-там ... Малки стъпки напред. Извървявах си ги тихо.

След това Ментен стажува в Aux Quatre Saisons с една звезда, Bruneau с три звезди, Carpe Diem. Първата му работа е в двузвездния Scholteshof, когато е на 19. По-късно в кариерата си работи в Comme Chez Soi, Bernard Oiseaux. Докато не започва да мисли за свое собствено място.

 

Собственото място

Още докато работи в Comme Chez Soi, Ментен започва да мисли за името на бъдещия си ресторант, интериора, типа кухня... Мечтае, фантазира и прави планове.

- Гурме ресторант, това беше сигурно – спомня си той. – За да мога да отворя собствен ресторант, отидох да работя в Carpe Diem за пет години, само за да спечеля пари. В онези години се запознах с жена ми Ан. Решихме да отворим бизнеса заедно. Тогава бях на 29 години. В началото беше трудно да намерим правилния тип кухня.

Днес ресторант De Mijlpaal (The Milestone) е сред най-търсените гурме ресторанти в Тонгерен.  Намира се в сградата, в която е била наследствената пекарна. Ян Ментен и Ан продължават да го ръководят заедно и като доказателство за качеството на работата си получават звезда от „Мишлен”.

 

Личната линия престилки за готвачи на Ян Ментен

Когато създава линия престилки за готвачи, на Ян Ментен се налага и да ѝ намери подходящо име. Той избира Сан Себастиан – градът с любимата му кухня.

- Заедно с жена ми и децата бяхме на почивка в Сен Жан дьо Луз, съвсем близо до Сан Себастиан. Времето не беше много хубаво и продължихме нататък. Вече бях чел няколко статии, в които се казва, че испанският град е Меката на кулинарния свят. Там има най-много звезди на „Мишлен” на квадратен метър. Това е страхотен град с разделение между стара и нова част. В старата част бихте могли да хапнете вкусни тапас в неформална атмосфера. В новата част има много звездни бизнеси. Тази комбинация между "обикновената" кухня и звездното ниво ми харесва. Оставяме се да бъдем изненадан на всички нива. "

Престилки за готвачи и сервитьори САН СЕБАСТИАН са проектирани в съответствие с личния вкус и професионалните изисквания на Ян Ментен. Те отразяват стила му на работа, отношението му към готвенето и кухнята, както и начина, по който ръководи бизнеса си.

- Мисля, че нашата линия за престилки САН СЕБАСТИАН е много подмладяваща и цветовете съответстват на ресторанта. А кетъринг бизнес, където обикновено персоналът носи хубави престилки, сервира и добра храна. Това изпраща сигнал. Красивите престилки веднага предизвикват положителен образ и също така показват, че хората обръщат внимание на много повече неща, отколкото само на храната.

Разгледайте страхотните престилки за готвачи и сервитьори в каталога на Меню Мода или се свържете с нашия екип за консултация и поръчка. Можете да разчитате на нас за професионално мнение и пълно обслужване по всички въпроси, свързани с ресторантьорския бизнес.

Сайтът използва бисквитките (Cookies), които ни помагат да предоставим определени полезни функционалности. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с използването на бисквитки съгласно нашата Политика за използване на бисквитки.