Рецепта за италианска шоколадова ковиля (Coviglia al cioccolato)

Рецепта за италианска шоколадова ковиля (Coviglia al cioccolato)

2020-11-26

В поредицата ни „Рецепти от цял свят” отново се връщаме към Италия – родината на голяма част от най-популярните ястия в света. Този път обаче ще обогатим менюто на ресторанта ви с една рецепта за италиански десерт, наречен шоколадова ковиля. 

В повечето ресторанти десертите не са добре представени, което определено е загуба както за клиентите, така и за заведенията. Убедени сме, че лесната шоколадова ковиля ще ви помогне да се справите с този проблем.

 

Какво е ковиля

Ковиля (на итал. – coviglia) е традиционен десерт от Неапол, който датира от 18-ти век. Спада към групата semifreddo, което на италиански означава „полустудено“ или „полузамразено“. Текстурата му е между сладолед и мус. Той е копринен, кремообразен, студен и  изключително вкусен. Това е перфектният италиански десерт за любителите на шоколада, които искат да се охладят през летните жеги или просто да похапнат нещо вкусно по всяко друго време.

Неапол е наистина популярен със своята местна кухня. Пица „Наполи” очевидно е най-известното ястие, произхождащо от този красив град. Но вероятно не много хора знаят, че неаполитанската кухня, която познаваме днес, е дълбоко повлияна от кулинарните традиции на французите и испанците, управлявали града дълги векове. Ковиля е един такъв пример, а самото име произлиза от испанската дума cubillo - малък варел. Причината вероятно е във формата на съда, използван за сервиране на десерта.

В традиционната ковиля не се смесват различни вкусове. Най-класическите версии на този италиански десерт са шоколад и кафе, въпреки че съвременните варианти могат да включват лешник и ягода. В миналото в Италия са се продавали в малки алуминиеви съдове, но сега можете да ги срещнете във всяка сладкарница или джелатерия в малки пластмасови чаши.

Приготвянето на сладолед в ресторант може да бъде сложно, но semifreddo е съвсем друг десерт. Не е необходимо да имате машина за сладолед, за да приготвите шоколадова ковиля, и ще бъдете изненадани колко е лесно да направите и съхраните този фин полусладолед, без нужда от допълнителни инвестиции в кухнята.

Едно от големите предимства на тази шоколадова ковиля е, че се приготвя бързо и се съхранява във фризер. Преди да я сервирате, е достатъчно да извадите купичките за 5 минутки, колкото да се отпуснат. 

 

Рецепта за шоколадова ковиля

Продукти (за 10 порции):

150 г черен шоколад, грубо нарязан, плюс допълнително настърган шоколад за гарнитура
350 мл бита сметана (35%)
3 белтъка
1 супена лъжица лимонов сок
4 жълтъка
80 гр гранулирана захар
2 супени лъжици ром

Приготвяне на шоколадова ковиля

Разтопете нарязания черен шоколад в микровълнова печка или на водна баня и го оставете настрани да се охлади леко.

Разбийте сметаната и оставете настрана. 

Разбийте белтъците с лимоновия сок, докато се образуват твърди върхове, и ги оставете настрана. В купата на електрически миксер разбийте жълтъците и гранулираната захар, докато станат пухкави и бледи.

Добавете рома и разтопения шоколад към яйцата и продължете да бъркате, докато се смесят. Внимателно добавете разбитата сметана и белтъците и разбъркайте с шпатула, докато получите гладка, хомогенна смес. Бъркайте внимателно, за запазите пухкавостта на сместта.

Разсипете чашки или купички за сервиране и поставете във фризера за поне 4 часа. Извадете от фризера 5 минути преди сервиране. 

Преди сервиране украсете с настърган черен шоколад.

Италианска рецепта за тарт от полента, наденица и броколи

Италианска рецепта за тарт от полента, наденица и броколи

2020-11-13

В рубриката „Рецепти от цял свят” отново сме на италианска вълна и този път сме ви подбрали страхотна рецепта за полента – едно от най-популярните традиционни италиански ястия. Можете да я използвате при създаването на новото меню на ресторанта си, за да внесете в него още съвременен стил и вкус. Ястието е различно, здравословно, лесно за приготвяне и изключително вкусно. Сигурни сме, че клиентите ви ще се влюбят в него. 

Ето малко повече за самото ястие.

 

Какво е полента

Полентата е каша от варено във вода царевично брашно, което прилича на нашенския качамак. Но докато обикновеното царевично брашно е по-едро смляна царевица, то полентата е много по-фина и прави текстурата на ястието кремообразна. По-едрото смилане дава различна текстура, но ако не я харесвате, винаги можете да сложите царевичното брашно в блендер, за да получите по-фино смилане. 

Често при варенето на полентата се добавя бульон, подправки или мляко, за да се подобрят вкусовите качества на ястието. Към нея могат да се добавят сирена, месо, риба, зеленчуци, гъби, подправки, дори плодове и захар.

Полентата определено е питателна и здравословна, когато е направено с качествени съставки и добавки. Тя е без глутен, вегетарианска, без млечни продукти, без яйца и без ядки.  

Макар доскоро в Италия да е смятана за храна на простолюдието, днес тя е често предлагана в италианските ресторанти и улични заведения заради невероятното многообразие от вариации на приготвяне, които предлага.

 

Произходът 

Всъщност полентата има много древен произход. Самото име се използва още от древните римляни, но по тяхно време се приготвя със спелта – вид пшеница. Подправя се обикновено с мляко, сирене, агнешко или свинско месо. 

Царевичната полента се появява едва преди около 500 години, когато Колумб донася царевицата в Европа. За кратко време тя се превръща в едно от основните ястия на населението на Алпите и Апенините и традицията продължава и до днес.

 

Различните видове полента в Италия

Полентата е едно от най-популярните ястия в Италия и придобива различни варианти в зависимост от региона. Най-често се приготвя със сирена или месо, но вариациите са на практика безброй.

В Сардиния ястието се нарича purenta или farru и представлява мека каша от ечемичено брашно, което често се обогатява с телешки бульон. В Тоскана може да се намери полента, приготвена с кестеново брашно, докато във Валтелина е известна т. нар. тараня, приготвена с елда и царевица. В останалата част на Ломбардия се прави с царевично едромляно брашно и се използва за гарнитура на месни ястия. Има версия, наречена pasticciata, в която се добавят наденица, домат и гъби. В Комо, Триест и Венеция се гарнира и с риба.

На юг, към Неапол, Фоджа и Бари, различни видове полента се предлагат като вкусна улична храна.

Полентата се яде и в сладък вариант: във Виченца е с мляко, захар, ябълки и сушени плодове, в Триест е омекотена от сливов сироп и ром, в Бергамо е с бадемова паста и шоколад.

 

Рецепта за тарт от полента с наденица и броколи

Рецептата, която ще ви представим тук, може лесно да стане част от новото меню на ресторанта ви. Тя е лесна, атрактивна и модерна. Освен това е удобна, тъй като можете да приготвите предварително полентата, която да използвате дори на следващия ден. 

Продукти за тарт от полента с наденички (за 4 порции):

1 л зеленчуков бульон
200 г полента (фино царевично брашно)
50 г настърган пармезан
140 г броколи
200 г настъргана моцарела
100 г полусушени домати
1 скилидка чесън
4 бр. италианска наденица (например чоризо), нарязана на хапки

Подготовка на полента

Сложете бульона да заври и бавно изсипете брашното, докато се абсорбира напълно. Намалете котлона и разбърквайте бързо в продължение на 5 минути, след което отстранете изцяло от огъня. Сложете в готовата полента 1 супена лъжица пармезан, след което я разстелете върху голям лист за печене на слой около 2-3 см.

Приготвяне на тарта

Загрейте фурната до 190ОC  (170ОC  с вентилатор или газ 5).

Сварете броколите в подсолена вода за около 2 минути, отцедете добре, след което изплакнете със студена вода.

Поръсете моцарелата и останалия пармезан върху разстелената полента, след това отгоре наредете доматите, чесъна, броколите и наденицата. Печете 20 минути, докато наденицата се зачерви и крайчетата на полентата станат хрупкави.

Предимствата на италианския начин на обзавеждане на заведения и хотели

Предимствата на италианския начин на обзавеждане на заведения и хотели

2020-11-03

Както знаете, италианската компания за обзавеждане на заведения и хотели AFA Arredamenti вече има официално представителство в България. AFA проектира и реализира мебелировка, оборудване и аксесоари за създаване на уникални ресторанти, барове, хотели, дискотеки и магазини.

AFA Arredamenti работи в България по утвърдения си и добре познат в цял свят италиански маниер.  

 

Какво се изисква от вас? Съвсем малко!

Като начало трябва да искате да развивате бизнеса си по възможно най-добрия начин. Да имате желание да бъдете модерни, функционални, да осигурявате на своите клиенти не само добро обслужване, а и оригинална атмосфера и приятно преживяване.

След това трябва да намерите подходящо помещение, в което да развивате дейността си или да решите да обновите помещението, в което работите в момента. Целта е една: да го модернизирате и да го направите отново атрактивно за гостите си.

До получаването на мечтания ресторант, хотел или студио ви остава само да направите структурните ремонти, ако има нужда от такива, и да се свържете с AFA Arredamenti, които ще свършат всичко останало.

Ето как се работи с AFA Arredamenti при обзавеждане на заведения и хотели и какви допълнителни ползи ще получите, когато изберете да работите с тях.

 

Ще имате доверен партньор, който ще се погрижи за всичко

В мига, когато решите да наемете AFA Arredamenti, вече сте спечелили добросъвестен съюзник в развитието на вашия бизнес. AFA Arredamenti ще се погрижи за всичко – от сътворяването на дизайна през производството на мебелите и оборудването до окончателното обзавеждане на заведения и хотели. 

Във всеки един етап от появата на новия ви облик за вас ще се грижат дългогодишни професионалисти, специализирани в своята област. Нещо повече, те ще бъдат добре координирани. Така няма да се налага да търсите фирми за следващия етап, да се опитвате да препредавате информация и да сработвате екипи. 

Няма никакво съмнение, че подобен начин на работа ще ви спести изключително много време, нерви и средства. От началото до края ще контактувате основно с един човек, който ще е в течение с всичко, което се случва с проекта и изпълнението му. Той ще управлява, координира и контролира цялостната работа и ще се свързва с вас, когато има нови идеи и когато трябва да получи вашето одобрение. 

През това време вие можете да продължите спокойно да управлявате бизнеса си или да почивате безгрижно.

 

Получавате уникален италиански дизайн на световно ниво

Италианският дизайн при обзавеждане на заведения и хотели неслучайно е популярен в цял свят. Той е модерен, стилен, разпознаваем и не на последно място, изключително функционален. 

За всяко едно заведение или хотел в AFA се изработва индивидуален дизайн, съобразен с особеностите на помещението, бюджета и концепцията на бизнеса. Това включва специално проектирани мебели и аксесоари, изработени по поръчка.

Освен оригинален, стилен и приятен за гостите, новият интериор на заведението ви ще бъде и изключително функционален и удобен за работа на персонала. Това осезаемо ще повиши бързината на обслужване и прави заведението популярно и обичано от клиентите.

 

Подарък: безплатен първоначален 2D проект

Като израз на своята добросъвестност  AFA предлага на клиентите си безплатен първоначален 2D проект за обзавеждане на заведения и хотели. Без никакви ангажименти от ваша страна. Щом решите да работите с компанията, проектът може да бъде преработван дотогава, докато го одобрите.

 

Получавате качествено изработени мебели и аксесоари, точно каквито са в проекта

В петдесетте години, в които работи, AFA е създала цялостен цикъл за обзавеждане на заведения и хотели, който включва производство и обработка на мебели по поръчка, ламперии, мокет и паркет, врати и дограма, аксесоари от плат, тапицерия, завеси, осветителни тела и аксесоари. Компанията участва във всички етапи от създаването им – от проучването и подбора на материалите до реализацията на мебелите. Завършен е и производственият цикъл за обработка на дърво, метали, тапицерия, плат и осветление. 

Така AFA успява да гарантира прецизно и качествено изпълнение на перфектния интериорен проект, който ще създаде за вас.

А на вас не ви се налага да търсите и координирате производители и екипи за различните елементи в обзавеждането на помещението.

 

Осигурен професионален монтаж на необходимото обзавеждане за заведения и хотели

След като всичко е произведено, остава само едно: да бъде монтирано и инсталирано във вашето помещение. Тук отново няма нужда от активно участие от ваша страна – екипите на AFA идват на място и реализират първоначалния проект във вида, в който сте го одобрили. За вас остава само да определите дата на откриването и да прережете лентата.

 

Кратък и твърд срок на изпълнение

В дългогодишната си история AFA Arredamenti няма нито един неспазен срок при обзавеждане на заведения и хотели! 
А сроковете са наистина кратки – за повечето проекти на компанията са необходими само два месеца от началото на работата по интериорния дизайн до издаването на завършения обект.

 

По желание – последващо обслужване и поддръжка 

При желание от ваша страна компанията е готова да поеме обслужването и поддръжката на обзавеждането и оборудването, което е изработила и монтирала за вас. Така решавате лесно и постоянния проблем с грижата за доброто състояние на цялостното обзавеждане на заведения и хотели.

 

Изберете една или всички услуги наведнъж

Разбира се, не сте длъжни да поръчате всички услуги на AFA наведнъж, въпреки несъмненото удобство. Компанията предлага всичките си услуги и поотделно и можете да използвате всяка една от тях самостоятелно в зависимост от своите нужди и предпочитания.

 

Къде да намерите AFA Arredamenti

Ако искате да работите с AFA Arredamenti в България или да научите повече за работата им при обзавеждане на заведения и хотели, свържете се с нашите консултанти още сега.
 

Молекулярна рецепта за крем карамел без яйца и печене

Молекулярна рецепта за крем карамел без яйца и печене

2020-10-28

Темата на рубриката „Рецепти от цял свят” този месец е молекулярна кухня, а второто ни предложение е за десерт – модернистична рецепта за крем карамел без печене и без яйца. Той се приготвя бързо и лесно и ще осигури оригинално разнообразие в менюто на ресторанта ви, без значение дали ще го включите в а ла карт, в обедно меню или в празничен куверт.

Това е молекулярна рецепта за крем карамел, който е прост и бърз, но неустоим – с невероятен вкус и гладка текстура. Но най-хубавото е, че можете да го използвате и в състава на други десерти, което осигурява още по-голямо разнообразие в менюто на ресторанта. Той се съчетава чудесно например с шоколадови десерти, бананов или ябълков пай.

За тази рецепта за крем карамел няма нужда от яйца. Стягането и гладкостта се получават от йота карагенан, който придава страхотна текстура на млечните продукти, и неговото взаимодействие с капа карагенан, който осигурява добрата консистенция. 

 

Молекулярна рецепта за крем карамел без яйца и печене

 

Продукти:

450 г готварска сметана
135 г захар
35 г вода
1 г йота карагенан
0,2 g капа карагенан
щипка сол

 

Приготвяне на крем карамел без яйца

 

В тенджера с дебела основа загрейте захарта и водата, докато получите тъмен карамел. Добавете и солта. За да избегнете кристализация, внимателно почиствайте страните на тенджерата с мокра четка, докато захарта кипи.

След като получите тъмен карамелен цвят, отстранете от огъня и много внимателно добавете сметаната, като разбърквате, за да деглазирате карамела. Ще пръска, така че бъдете много внимателни, носете дълги ръкави, очила и стойте възможно най-далеч от тенджерата.

Смесете йота и капа карагенан с малка лъжица захар, за да подпомогнете дисперсията. Добавете карагенановия микс към крема и го смесете с помощта на ръчен пасатор.

Прекарайте сместа през фина цедка, за да отстраните по-големите частиците.

Налейте във форми или съдове за сервиране или го съхранявайте в хладилника, за да го разбиете отново, когато дойде време за сервиране. 

Презентацията на крем карамела зависи изцяло от въображението на готвача.

 

Сервиране

 

Има няколко начина да сервирате този молекулярен крем карамел. Ако го оставите в съд, той ще се стегне. Можете да го отлеете в калъп и да му придадете страхотен вид при сервиране, но е най-добре да използвате полусферични и други обли форми, тъй като кремът е твърде крехък за квадратни или други форми с остри ръбове. Можете също така да го разбиете повторно и да му върнете кремообразния вид.

 

Молекулярна кухня – рецепта за миди с пяна от кимион

Молекулярна кухня – рецепта за миди с пяна от кимион

2020-10-20

Готови ли сте да включите в менюто на ресторанта си ястие от молекулярната кухня? Не е никак трудно. В поредицата „Рецепти от цял свят” този път сме ви приготвили молекулярна рецепта за миди с пяна от кимион.

Когато се говори за молекулярна гастрономия, вероятно си представяте кухня, която прилича повече на научна лаборатория на смахнат учен. Сигурно мислите, че молекулярните ястия, колкото и да са атрактивни, отнемат ужасно много време и изискват  специални уреди и умения. Но това невинаги е така. Рецептата за миди с пяна от кимион, която ще ви представим, е бърза и атрактивна и е лесно да бъде включена в менюто на всеки ресторант. Тя ще повиши класата на заведението ви, като представи пред гостите ви модерно, здравословно и вкусно ястие.

 

Рецепта за миди с пяна от кимион

 

Миди Сен Жак с пюре от грах е класическо кулинарно изкушение, но Крис Хорридж издига тази рецепта до нови висоти, като добавя вкусна и неочаквана пяна от кимион. Тя прави това специално ястие наистина запомнящо се.

Продукти (за 2 порции)

За мидите:
6 миди Сен Жак
1 супена лъжица зехтин
10 г масло
½ лимон
сол
черен пипер

За пюрето от грах:
20 грама шалот, нарязан на ситни кубчета
1 супена лъжица олио
400 г замразен градински грах
4 г сол
200 мл мляко

За пяна от кимион:
55 г крем фреш (заквасена сметана)
110 мл рибен бульон
2,5 г семена от кимион
2 г сол
2,5 г лецитин

 

Приготвяне на миди с пяна от кимион

 

За да направите пюрето от грах, запържете шалота в маслото, докато омекне, но без да променя цвета си. Добавете градинския грах, солта и млякото и оставете да ври 8 минути.

Отцедете млякото и изсипете граха в блендер. Пасирайте около 2 минути, като добавяте по малко от отцеденото мляко, за да се получи напълно гладко и плътно пюре. След това охладете възможно най-бързо, тъй като цветът ще започне да избледнява.

Загрейте тиган с незалепващо покритие на среден огън. Отделете бялото месо на мидите. Когато тиганът се нагорещи, изсипете лъжица зехтин, добавете мидите и запържете до златисто от едната страна. След около 2 минути обърнете, добавете малко масло, подправете със сол и черен пипер и изстискайте лимонов сок. Прехвърлете в чиния заедно със соковете за готвене.

За да направите пяна от кимион, комбинирайте съставките и пасирайте в блендер около 1 минута. Внимателно загрявайте до температура около 40° C, но не по-висока от 50° C. С помощта на ръчен пасатор, снабден с аератор, разпенвайте сместа, след което я оставете да почине за минута.

 

Сервиране на миди с пяна от кимион

 

Сложете пюре от грах в центъра на чинията.  Поставете върху него три миди и украсете с няколко грахови кълна. Добавете отстрани 2-3 лъжици пяна от кимион, за да завършите презентирането. Сервирайте веднага.

Калориите в ястията – да ги споменаваме ли в меню на ресторант?

Калориите в ястията – да ги споменаваме ли в меню на ресторант?

2020-10-13

Сигурно вече сте попадали на меню на ресторант, в което освен описания и цени, има и приложена информация за калориите в ястията. Подобно меню изглежда модерно във време, в което голяма част от хората са сериозно ангажирани с начина, по който се хранят. Но дали е добра идея да приложите същия подход и във вашето заведение? Дали такова меню привлича клиенти, дали се отразява на поръчките, дали е добра идея за всички ресторанти? За това ще поговорим в следващите редове.

 

Какво показват проучванията


От няколко години в САЩ е задължително калориите в ястията да бъдат оповестявани в менютата на повечето ресторанти. В България няма подобни изисквания, но подобни
менюта на ресторанти вече се появиха. Собствениците на тези заведения са преценили, че това е добър начин да привлекат клиенти и да покажат загриженост към тях. Дали това е наистина така?

Целта на правителството на САЩ не беше да променя ресторантьорския бизнес, а да подтикне американците да се хранят по-здравословно. За да проверят резултатите от новите мерки, в държавата бяха проведени проучвания за ефекта, който се получава при обявяване на калориите в ястията в дадено меню на ресторант.

В специализираното списание American Journal of Public Health са оповестени редица резултати от изследвания на New York University School of Medicine, Yale University и др. Всички те сочат, че промените в поръчките на клиентите след нововъведенията в менюто са незначителни. Отчетеният спад в потреблението на калории е едва около 14%, което означава, че хората, които се интересуват от този тип информация в САЩ, не са особено много и наличието ѝ не променя съществено клиентските им навици.

Но въпреки че оповестяването на калориите в ястията вероятно няма да промени генерално бизнеса ви, такова меню на ресторант може да доведе до някои ефекти, от които можете да се възползвате.

  

Кого ще привлечете с информация за калориите в ястията


Едно меню с подробности за калориите в ястията със сигурност ще се хареса на младите хора, които са съобразили ежедневието си с правилата за здравословното хранене. Те са активни, интелигентни, в повечето случаи спортуващи и с добра работа. С удоволствие биха хапнали в ресторант, който може да гарантира спазването на режима им, като им предоставя нужната информация за храната, която ще поръчат за закуска, обяд или вечеря.

Ако точно такива хора представляват таргета на вашето заведение, то би трябвало да имате и цялостна концепция, която включва внимателно подбрани здравословни рецепти с актуални продукти, поднесени по съвременен начин. Ако сте изпълнили тези условия, можете спокойно да си позволите да включите в менюто информация за калориите в ястията. Това със сигурност ще подобри преживяването на гостите ви и повиши посещаемостта на заведението ви.

 

Кого няма да привлечете


Ако вашето заведение не е специализирано в приготвянето на здравословна храна, твърде е възможно описанието на калориите в ястията да има обратен ефект върху гостите ви. За голяма част от най-харесваните ястия в ресторантите терминът „нискокалорични” не е съвсем подходящ и изричното упоменаване на хранителната стойност може да доведе до известен спад в поръчките на дадени ястия. 

Разбира се, все още има хора, които не броят калориите си или изобщо не се интересуват от подобна информация. Тях можете да привлечете единствено с качествена храна, отношение и цени.

 

Как информацията за калориите в ястията да бъде полезна


Ако направите внимателен подбор на рецептите и обмислите добре цялостната си стратегия, можете да използвате информацията за калориите в ястията наистина разумно. Тя може да ви помогне да привлечете нови клиенти, като същевременно запазите старите.

Ако планирате внимателно нови, нискокалорични и рентабилни попълнения към менюто, калорийната информация може да ви помогне да насочите и новите, и част от старите си клиенти към ястия, от които имате по-голяма печалба. В същото време можете да запазите най-продаваните към момента ястия – тези, които са любими на постоянните ви клиенти. Шансовете те да се откажат от тях заради информацията за калориите в ястията не са особено големи.

И не на последно място, подобно обновяване на менюто ви ще осъвремени подхода ви към клиентите и ще ви създаде реноме на модерен ресторант, който се грижи да отговаря на нуждите на своите гости. 
 

Сайтът използва бисквитките (Cookies), които ни помагат да предоставим определени полезни функционалности. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с използването на бисквитки съгласно нашата Политика за използване на бисквитки.