БЛОГ

Молекулярна рецепта за крем карамел без яйца и печене

Молекулярна рецепта за крем карамел без яйца и печене

Темата на рубриката „Рецепти от цял свят” този месец е молекулярна кухня, а второто ни предложение е за десерт – модернистична рецепта за крем карамел без печене и без яйца. Той се приготвя бързо и лесно и ще осигури оригинално разнообразие в менюто на ресторанта ви, без значение дали ще го включите в а ла карт, в обедно меню или в празничен куверт.

Това е молекулярна рецепта за крем карамел, който е прост и бърз, но неустоим – с невероятен вкус и гладка текстура. Но най-хубавото е, че можете да го използвате и в състава на други десерти, което осигурява още по-голямо разнообразие в менюто на ресторанта. Той се съчетава чудесно например с шоколадови десерти, бананов или ябълков пай.

За тази рецепта за крем карамел няма нужда от яйца. Стягането и гладкостта се получават от йота карагенан, който придава страхотна текстура на млечните продукти, и неговото взаимодействие с капа карагенан, който осигурява добрата консистенция. 

 

Молекулярна рецепта за крем карамел без яйца и печене

 

Продукти:

450 г готварска сметана
135 г захар
35 г вода
1 г йота карагенан
0,2 g капа карагенан
щипка сол

 

Приготвяне на крем карамел без яйца

 

В тенджера с дебела основа загрейте захарта и водата, докато получите тъмен карамел. Добавете и солта. За да избегнете кристализация, внимателно почиствайте страните на тенджерата с мокра четка, докато захарта кипи.

След като получите тъмен карамелен цвят, отстранете от огъня и много внимателно добавете сметаната, като разбърквате, за да деглазирате карамела. Ще пръска, така че бъдете много внимателни, носете дълги ръкави, очила и стойте възможно най-далеч от тенджерата.

Смесете йота и капа карагенан с малка лъжица захар, за да подпомогнете дисперсията. Добавете карагенановия микс към крема и го смесете с помощта на ръчен пасатор.

Прекарайте сместа през фина цедка, за да отстраните по-големите частиците.

Налейте във форми или съдове за сервиране или го съхранявайте в хладилника, за да го разбиете отново, когато дойде време за сервиране. 

Презентацията на крем карамела зависи изцяло от въображението на готвача.

 

Сервиране

 

Има няколко начина да сервирате този молекулярен крем карамел. Ако го оставите в съд, той ще се стегне. Можете да го отлеете в калъп и да му придадете страхотен вид при сервиране, но е най-добре да използвате полусферични и други обли форми, тъй като кремът е твърде крехък за квадратни или други форми с остри ръбове. Можете също така да го разбиете повторно и да му върнете кремообразния вид.

 

Сайтът използва бисквитките (Cookies), които ни помагат да предоставим определени полезни функционалности. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с използването на бисквитки съгласно нашата Политика за използване на бисквитки.