БЛОГ
Тайните и грешките при приготвянето на италианска кухня
Факт е, че Италия разполага с една от най-популярните кухни в целия свят. От пиле с пармезан до фетучини алфредо, няма ястие, което да не е вкусно. Пица и паста могат да се намерят навсякъде, но дали това е всичко, което може да предложи истинската италианска кухня? Кои са нейните тайни и какви грешки в приготвянето ѝ често се допускат? Ще разберете в следващите редове от поредицата ни "Световна кухня".
Тайните на автентичната италианска кухня
Видовете ястия
В много световни кухни едно хранене включва едно основно ястие. В Италия, с изключение на пицата, много малко ястия могат да се считат за цялостно хранене.
В 99% от случаите типичният италиански обяд се състои от:
- Антипасти (сушени меса или сирене)
- Entrée (паста / ориз)
- Основно ястие (месо, риба, боб / грах, зеленчуци)
- Гарнитура (зеленчуци, картофи, гъби)
- Десерт (сладкиши или плодове)
Не се безпокойте, в днешно време не е задължително да се преминава през всички тези ястия в едно хранене. Но ако все пак го направите, никога не смесвайте всичко на едно място и оценявайте различните ястия по начина, по който са приготвени: отделно.
Колкото по-просто, толкова по-добре
Типичната италианска кухня се характеризира със своята простота. Само няколко съставки, много малко на брой, но с отлично качество – това е тайната. Ако искате да подобрите вкуса, не добавяйте нищо, а подберете по-качествени продукти и това е всичко.
По-малко месо
Да, италианците консумират месо и риба, но в традиционната италианска кухня присъстват основно плодове и зеленчуци, както е обичайно за средиземноморския тип хранене. Затова тя е много здравословна.
Зехтинът
Всеки регион в държавата има специфичен маниер италианска кухня и не е чудно, че видовете зехтин също са много. Тайната е не само в конкретния вид, който да използвате, а и в това да бъде висококачествен.
Доматеният сос
Не готов, а току-що приготвен. Лесно е – задушавате лук и чесън, добавяте сурови домати и оставяте на огъня 10-15 минути, преди да добавите билките.
Оризът за ризотото
Италианците биха се ужасили от мисълта да използват обикновен дългозърнест ориз за ястия с ризото. Дори стандартният ориз arborio, който се намира в повечето супермаркети, не е съвсем стандартен. Не е толкова лесно да се намери, но търсете vialone nero. Нишестето в него прави ястието толкова прекрасно. И не, не мийте ориза преди готвене.
Варенето на пастата
В традиционната италианска кухня пастата се вари с много вода – литър за всеки 100 г продукт. В голям съд. Имайте предвид, че пастата продължава да се готви, малко след като сте я свалили от огъня.
Основните грешки при приготвянето на италианска кухня
Прекалена креативност
Следвайте рецептата. Ако имате наистина много добър главен готвач, той би могъл да си поиграе малко с нея. Но дори италианците рядко го правят.
Кетчуп на пастата
В традиционната италианска кухня това е чисто престъпление. Всъщност кетчупът няма нищо общо с нея.
Олио при варене на паста
Олиото при варене на паста е абсолютно ненужно. То не подобрява вкуса на ястието. Ако имате нужда от мазнина, можете да добавите зехтин, но едва след като пастата е готова.
Сос върху пастата
Вместо да изсипвате сос върху пастата, добавете я в тигана със соса, разбъркайте я на слаб огън и след това я поднесете. Има разлика.
Много сос върху пастата
Италианците обикновено слагат около две супени лъжици сос на порция паста.
Пиле и паста
Пилето е основно ястие в традиционната италианска кухня. Пастата е предястие. Не ги смесвайте.
Сок на масата
За италианците храната се консумира само с две течности: вода и вино. Е, сега има едно изключение – нарича се пица с бира.
Капучино след обяд, десерт вечер
Не поръчвайте капучино след обяд. Това е като да поискате вилица в китайски ресторант. А що се отнася до десертите в любимата италианска кухня – тирамису, торта, джелато обикновено се консумират през деня, не вечер.
Паста и ориз за гарнитура
Ако разбирате от италианска кухня, никога не бихте го направили. Пастата е предястие, оризът – основно ястие. Точка.
Пица с ананас
Не, няма нищо общо с Италия.