БЛОГ

Рецепта за поркета – различно, вкусно и съвсем по италиански

Поркета е традиционно италианско ястие с крехко свинско месо и ароматни подправки. За да го приготвите, са нужни няколко часа, но е наистина невероятно вкусно и оригинално. Можете да го включите в обедното меню на ресторанта си и да оставите своите гости без думи от удоволствие. Днес ви представяме нашата рецепта за италианска поркета, която е част от поредицата ни "Световна кухня" с рецепти от цял свят.

 

Поркета - любимото ястие на Италия

Традиционно поркета се приготвя от свинска осмянка с кожата, но има варианти и за приготвяне с плешка. Ястието е пикантно, сочно и изключително ароматно. Месото пълни с вътрешностите на прасето, копър, чесън, розмарин и други билки – за предпочитане диви. След това се пече на дървени въглища в продължение на поне 8 часа.

Смята се, че поркета произхожда от Централна Италия, от град Арикия. Тя е често срещана улична храна в Рим, а в Лацио с поркета се пълни пица „Бианка”. В Абруцо се слага повече розмарин, а в Умбрия – нарязаните свински вътрешности и мас. В Тревизо рецептата е доразработена през 1919 година и за нея се използва прасе сукалче, а месото му се пълни със сол, черен пипер, див копър, чесън и бяло вино, след което се пече седем часа на 90 градуса. Популярно ястие е и във Венеция, както и в Сардиния, където се пече на дървени въглища от хвойна и мирта.

Семействата от цялата страна често приготвят поркета за празник или пикник. Празничните варианти включват и различни сладка, плодове или ядки. Ястието е толкова популярно в страната, че италианското Министерство на земеделието, храните и горите го включва в списъка с традиционните местни храни с културно значение.

 

Рецепта за италианска поркета

 

Продукти (10-12 порции)

2,5 кг осмянка (с кожа, без кост)
600 г свинско филе
2 стръка розмарин (листата)
3 стръкчета прясна мащерка (листата)
1 голяма скилидка пушен чесън
1 суп. л. семена от копър
1 щипка лют червен пипер (люспи)
1 лимон (изцеден)
2 супени лъжици бяло вино
1 ч.л. морска сол (люспи)
½ ч.л. смлян черен пипер
500 мл вода

 

Приготвяне

Сложете семената копър и люспите червен пипер в горещ, сух тиган и ги препечете трийсетина секунди. Преместете ги в хаванче и добавете чесъна, билките, солта, черния пипер и бялото вино. Намачкайте добре всичко до получаване на груба паста.

Разстелете осмянката с кожата надолу и сложете по ширината ѝ парчето филе - върху него ще завиете рулото. Изрежете филето така, че да не стърчи навън след завиването. Направете плитки прорези на осмянката по диагонал, през около 2 см. Втрийте добре пастата в осмянката и филето.

Навийте осмянката около филето в плътно руло и го завържете. Изсипете в тава 500 мл вода, сложете скара и разположете рулото върху нея. Сложете в загрята фурна до 160 градуса и печете 3,5-4 часа. Проверявайте дали водата се е изпарила и ако е нужно, доливайте още. Извадете от фурната и оставете да почива 30 минути.

 

Допълнителни съвети

Когато приготвите суровото руло, оставете го непокрито в хладилник за през нощта, за да може кожата да изсъхне и да стане хрупкава.

Можете да направите кръстосани плитки нарези и по кожата на осмянката или просто да я пробиете на няколко места с ножа. Така ястието ще стане още по-крехко.

Когато навиете рулото, подсушете го с домакинска хартия.

Малко бяло вино във водата ще направи поркета още по-сочна.

Когато печете, уверете се, че месото не докосва водата.

Може да добавите във водата и малко картофи или други кореноплодни през последния час от печенето. Така ще имате и страхотна гарнитура.

 

Сервиране на поркета

Можете да сервирате поркета върху хлебче с масло като сандвич или с гарнитура от зеленчуци, полента, картофено пюре.

Сайтът използва бисквитките (Cookies), които ни помагат да предоставим определени полезни функционалности. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с използването на бисквитки съгласно нашата Политика за използване на бисквитки.