БЛОГ
Салата „Цезар” в уонтон купички – атрактивна рецепта за ресторанти
Тъй като посветихме месеца на страхотната фюжън кухня, предлагаме ви първата от нашите специализирани рецепти. Това е смесица от класическата салата „Цезар” и източните уонтон кори, от които се приготвят малки купички.
Класическата салата „Цезар”
Самата салата „Цезар” е авторско ястие, което се приписва на Цезар Кардини – италианец по произход, който държи редица ресторанти в САЩ и Мексико. Смята се, че той я е създал от подръчни продукти, останали в кухнята на ресторанта му в началото на 20 век. Салата „Цезар” също може да се приеме за фюжън ястие дотолкова, доколкото съдържа в себе си италиански, английски и американски продукти, смесени по съвсем нов начин.
Всички познаваме основните съставки: маруля, зехтин, чесън, сос „Уорчестър”, лимонов сок, пармезан, крутони. Но вариациите на тази салата днес са много – както в продуктите, така и в дресинга към салатата. Така днес в една салата „Цезар” може да има и дижонска горчица, аншоа, печени пилешки хапки, рохки яйца, бекон или друг тип зелена салата.
Салата „Цезар” в уонтон купички – уникално предястие
Всичко е по-вкусно и кокетно, когато е в миниатюрна форма! Тези малки купички със салата „Цезар” се правят с помощта на уонтон кори, които се пекат до златисто и стават съвършено хрупкави само с леко напръскване със зехтин. И ето ви наистина бърз и атрактивен апетайзер от модерната фюжън кухня!
Уонтон купичките остават хрупкави и след сервирането на салатата. Това се дължи на гъстия дресинг за салата „Цезар”, който се задържа в продуктите и не попива по дъното на купичките.
Добрата новина е, че уонтон купичките се пекат десетина минути, но остават хрупкави в продължение на дни, ако ги съхранявате в херметически затворен съд. Така че лесно можете да приготвите като заготовка и да имате постоянна наличност от готови купички.
Дресинга към тази рецепта също можете да приготвите предварително и да държите в хладилник ден-два.
Можете да използвате оригиналната салата „Цезар” в уонтон купички и като предястие, и като атрактивна гарнитура към основно ястие.
Рецепта за салата „Цезар” в уонтон купички
Продукти (за 12 купички):
12 кори уонтон (вижте рецептата в края)
2 ½ чаши маруля, нарязана на тънки ивици
1 чаша варено пиле, нарязано на малки кубчета
1 ½ резена бекон, нарязани на малки кубчета
¼ чаша хляб, нарязан на малки кубчета (за предпочитане стар)
2 супени лъжици пармезан, прясно настърган
сол
зехтин (спрей)
За дресинга:
1 скилидка чесън, смляна
2 филета аншоа
2 супени лъжици пресен лимонов сок
1 ч. л. дижонска горчица
1 ч. л. сос „Уорчестър”
1 чаша майонеза
½ чаша прясно настърган пармезан
мляко (за регулиране на консистенцията)
¼ ч. л. сол
черен пипер
Приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Поставете уонтон корите една по една в дупките на форма за мъфини със стандартен размер, като ги оформите като купички. Напръскайте леко всяка кора със зехтин. Печете 8 до 12 минути, докато станат златисти и хрупкави. Извадете от фурната и оставете да се охладят.
Загрейте малък тиган с незалепващо покритие на силен огън. Напръскайте със зехтин, добавете бекона и запържете до хрупкавост, след това извадете и отцедете върху домакинска хартия.
Върнете тигана на котлона, намалете котлона до средна температура и напръскайте отново със зехтин. Добавете кубчетата хляб. Разбъркайте, за да покафенее равномерно. Извадете мини крутоните от тигана, поръсете с щипка сол и оставете настрана.
Поставете всички съставки (без млякото) за дресинга на салатата „Цезар” в блендер или кухненски робот и разбъркайте до гладка смес. Ако ви се стори прекалено гъста, добавете малко мляко, за да регулирате консистенцията.
Сложете в голям съд марулята, пилето и бекона с 6 до 8 супени лъжици дресинг (в зависимост от това колко искате да използвате) и разбъркайте внимателно, за да се комбинират.
Разпределете салатата в уонтон купичките, поръсете с крутони и щипка пармезан.
Сервирайте веднага.
Рецепта за уонтон кори
Ако нямате готови уонтон кори, направете ги сами – стават съвсем бързо и лесно.
Омесете твърдо тесто от 2 чаши брашно, 1/3 чаша студена вода, 1 яйце и ¼ ч. л. сол. Ако сместа е твърде суха, добавете 1-2 лъжици вода.
Разделете тестото на 2 топки . Покрийте ги с фолио за 10 минути.
Разточете квадрати с големина около 21x21 см. Нарежете всеки квадрат на 9 по-малки или оформете кръгове.
Наредете корите една върху друга, като между тях сложите фолио. Съхранявайте ги във фризер.
Когато ви потрябват, извадете и изпечете нужното количество.