БЛОГ

Фюжън рецепта за спанакопита-лазаня – средиземноморско изкушение

Фюжън рецепта за спанакопита-лазаня – средиземноморско изкушение

Второто ни фюжън предложение от поредицата Рецепти от цял святсъчетава в себе си най-доброто от две любими средиземноморски кухни – гръцката спанакопита и италианската лазаня. Това е рецепта за спанакопита-лазаня, която представлява класически пълнеж за спанакопита, разположен между кори за лазаня и покрит със сос бешамел. 

Тази рецепта за спанакопита-лазаня е типична фюжън смесица, която взема техники и продукти от две различни кухни. И макар и двете да са средиземноморски, резултатът е наистина впечатляващ.

Можете да използвате спанакопита-лазаня, за да разнообразите обедното меню на ресторанта си или предложенията в заведение за готова храна. Разбира се, можете да използвате въображението и уменията на готвача, за да модифицирате ястието така, че да е удобно за меню а ла карт. 

Ето как се приготвя.

 

Рецепта за спанакопита-лазаня

 

Продукти (за 6 порции):

За бешамела:

  • 3 супени лъжици масло или гръцки зехтин екстра върджин 
  • 3 супени лъжици брашно
  • 3 чаши мляко
  • 1 яйце със стайна температура
  • Сол
  • Черен пипер 
  • Прясно настъргано индийско орехче 

За пълнежа:

  • 1/3 чаша гръцки зехтин екстра върджин 
  • 2 големи глави лук, нарязан на ситно
  • 2 големи скилидки чесън, смачкани или нарязани на ситно
  • 1 килограм пресен спанак – подрязан, измит и добре отцеден 
  • ½ чаша нарязан пресен копър
  • ½ чаша нарязан пресен джоджен
  • ½ чаша нарязан пресен магданоз
  • 1 ½ чаши натрошено гръцко сирене фета
  • ½ чаша настъргано сирене кефалотири, гравиера или пармезан
  • Сол
  • Черен пипер
  • Прясно настъргано индийско орехче на вкус

9 - 12 кори за лазаня

 

Приготвяне на спанакопита-лазаня

1.    Първо пригответе бешамела. В средна касерола разтопете маслото на умерен огън, докато започне да ври. Ако използвате зехтин, просто го загрейте. Добавете брашното. Разбъркайте с телена бъркалка, докато сместа от масло и брашно (т. нар. ру) започне да придобива лек загар, около 4 минути на слаб огън. Добавете млякото на бавен, постоянен поток, като разбърквате през цялото време. Продължете да разбърквате сместа на умерен огън с телена бъркалка, докато бешамелът се сгъсти. Подправете на вкус със сол, черен пипер и индийско орехче. Бързо счупете и добавете яйцето, като го разбърквате енергично. Оставете настрани, под похлупак.

2.    В голям тиган на среден котлон загрейте две супени лъжици зехтин и запържете лука до леко златисто. Разбъркайте и накълцания чесън, за да омекне. Прехвърлете сместа в купа, в която по-късно ще добавите останалите продукти за пълнежа.

3.    В същия тиган добавете нарязания спанак и го оставете на котлона, докато по-голямата част от течността, която отделя, изтече. Отцедете спанака в гевгир и го добавете към лучената смес. Не се притеснявайте, ако спанакът не е изцеден до съвършенство – малко допълнителна течност ще помогне на корите за лазаня да останат по-меки и добре опечени.

4.    Смесете зелените подправки, фетата и половината настъргано кефалотири. Подправете на вкус със сол, черен пипер и индийско орехче. Разбъркайте го заедно с 1,5 чаши бешамел и сместа от спанак. 

5.    Загрейте фурната до 1700C. Намаслете тава с размери 23х33 см. Разстелете 2-3 супени лъжици бешамел на дъното, а отгоре наредете 3-4 кори лазаня. Залейте ги с малко от останалия зехтин. Разпределете една трета от сместа за спанакопита върху корите. Полейте с лъжица-две от бешамела. Поставете още 3-4 кори върху спаначената смес и повторете процеса, а после го направете трети път, за да имате три слоя кори за лазаня. Завършете със сместа за спанакопита. Залейте в останалия бешамел, като го разпределите равномерно по повърхността. Поръсете с останалото настъргано сирене.

6.    Печете готовата спанакопита-лазаня около 45 минути, докато корите омекнат, бешамелът се стегне и повърхността стане леко златиста. Извадете, оставете леко да се охлади.

 

Сервиране на спанакопита-лазаня

Спанакопита-лазаня се сервира леко охладена и нарязана. Можете да гарнирате със сос бешамел, сирене, зелени подправки.

 

Допълнителни съвети

Можете да приготвите сос бешамел ден-два по-рано и да го държите в хладилник. Загрейте на слаб огън, преди да го използвате в рецептата за спанакопита-лазаня. Ако е нужно, добавете малко брашно или мляко, за да коригирате консистенцията.
 

Сайтът използва бисквитките (Cookies), които ни помагат да предоставим определени полезни функционалности. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с използването на бисквитки съгласно нашата Политика за използване на бисквитки.