БЛОГ
Антрекот бордолез – опияняващо френско изкушение
Както обещахме, представяме ви още една традиционна рецепта от френската кухня, с която можете да обогатите менюто на ресторанта си. Антрекот бордолез е най-известното местно ястие в региона на Бордо, Франция. Традиционният антрекот се прави от месото между ребрата на животното (тук го наричаме медальон), а в соса освен червено вино има и лук шалот. Това е просто за приготвяне ястие, което имат богат, маслен и по-скоро мазен сос, който допълва перфектно вкуса на телешкото месо.
Рецепта за антрекот бордолез
Време за приготвяне: 30 минути
Порции: 2
Продукти:
- 2 бр. (300 г) телешки медальон
- 100 г масло
- 2 глави шалот
- 100 мл червено вино
- 200 мл телешки бульон
- 2 с. л. магданоз
- Сол
- Черен пипер
Приготвяне:
- Подправете пържолите със сол и черен пипер от двете страни. Загрейте тигана до точката на пушене и добавете половината масло. Поставете антрекота в тигана и го запечатайте от двете страни – достатъчни са около две-три минути за всяка страна. След това оставете месото да се готви до готовност. Направете и двете пържоли по този начин и след това ги оставете в топла чиния на топло място.
- В същия тиган (отстранете излишното масло, ако е необходимо) сложете нарязания на ситно шалот. Разбъркайте от време на време, докато омекне и започне да стават златист.
- Когато шалотът е готов, добавете червеното вино и разбъркайте добре. Оставете да се редуцира наполовина. След това сложете и телешкия бульон и разбъркайте, докато всичко се смеси. Оставете да къкри още около 5 минути, за да се редуцира отново наполовина.
- Нарежете останалото масло на малки парченца и ги добавете към соса едно по едно, като разбърквате така, че да се разтопят в сместа. Това ще придаде на соса богат вкус и апетитен лъскав завършек.
- Нарежете месото на дебели филии и ги подредете в чиния.
- Добавете нарязания магданоз към соса, след което залейте с малка част от него антрекота. Сервирайте останалата част в сосиера.
Допълнителни съвети за перфектен антрекот бордолез
Ако искате да имате перфектният антрекот бордолез, направете го от прясно, мраморирано месо от истинско месодайно теле. В магазините обикновено продават говеждо, което е по-жилаво, така че можете да го мариновате предварително.
Най-добрият избор за вино за соса е червено бордо.
Сервиране
По традиция ястието се сервира с пържени картофи, картофено пюре, зелен фасул или гъби. Към него можете да препоръчате някое от реномираните червени вина от Бордо.
Още за антрекот бордолез
Този специфичен стил на приготвяне на говеждо и агнешко месо е толкова разпространен в региона на Бордо, че просто се нарича à la bordelaise (а ла бордолез).
В самия град Бордо ще намерите ресторанти, които не само са се специализирали в това ястие, но всъщност посвещават менюто си на него. Изключително лесно е да предложите и на своите клиенти от това световноизвестно изкушение.