БЛОГ
Рецепта за суши бурито – две удоволствия в едно
Първата ни рецепта за суши в нашата поредица „Рецепти от цял свят” е наистина невероятна. Това не е класическо суши, а оригинална смесица от две от най-харесваните ястия на света. Това е суши бурито, или както му казват понякога – суширито.
Суши бурито е страхотно ястие, което можете да сервирате като порция за обяд или вечеря. Изглежда по един начин, но има друг вкус и тази приятна изненада се харесва и на възрастните, и на децата.
Приготвянето на суши бурито става само за минута, когато имате готов ориз и заготовки. Така ще спестите време на готвачите, а и ще зарадвате гостите с вкусна, атрактивна и бърза храна. При това съвсем, съвсем здравословна.
Възможността вашите гости да опитат нещо толкова неочаквано и апетитно не е за изпускане, така че не се колебайте, а намерете място в менюто си за суши бурито. И потвърдете реномето си на модерно и оригинално място за похапване на вкусотии.
Продукти за суши бурито (4 порции)
4 тънки питки за бурито/тортили
1 чаша ориз за суши, готов за консумация
1 морков, обелен нарязан на ивици
1 краставица, обелена и нарязана на ивици
1 дайкон, обелен и нарязан на ивици
1 авокадо, обелено и нарязано на тънки слайсове
1 филе от риба тон, нарязана на тънко
1 супена лъжица сос понзу
сладък соев сос
сусамови семена за гарнитура
За соса:
¼ чаша майонеза
1 с. л. оризов оцет
½ с. л. сусамово масло
1 с. л. сос срирача
Приготовление на суши бурито
Поставете филето риба тон в купа и разбъркайте със соса понзу. Оставете настрани да се маринова. В отделна купа смесете соса от майонезата, сричача, сусамовото масло и оризовия оцет.
Поставете питката върху лист хартия. Разстелете 1/4 от ориза за суши върху нея, като оставяте по малко празно място по краищата. Отгоре наредете жулиени морков, краставица, дайкон, авокадо и маринована риба тон. Намажете с пикантната майонеза.
С помощта на хартията повдигнете страната на питката и я завийте като бурито. Разрежете го през средата, полейте с майонезения сос и поръсете със сусам. Може да сервирате със сосове за потапяне – майонезен, соев, понзу.
Съвет
Можете да импровизирате, като добавяте класически суши продукти като едамаме, листа нори, раци, сьомга за суши, манго, маринован джинджифил и други.