В поредицата ни „Рецепти от цял свят” този месец е посветен на стила фюжън кухня. Той е все по-популярен и се смята за доста нов, макар на практика да съществува от хилядолетия.
Фюжън кухня (fusion cuisine, fusion cooking) е стил, който съчетава контрастиращи традиции и техники в едно единствено ястие. Това „омесване” на храни позволява на готвачите да експериментират и им дава пълна свобода при изследването на комбинирането на вкусове и текстури. Но точно това е причината в тази кухня най-много да личи майсторлъка на истинския, класен шеф.
Защо стилът фюжън кухня е толкова популярен
Популярността на този начин на приготвяне на храна се дължи преди всичко на възможността да се вземе по нещо хубаво от много традиции. Така в едно ястие се съчетава най-доброто от две или дори повече кухни.
От друга страна, фюжън дава възможност на истинските творци да създадат ястие, което да ги отличава от конкурентите, ястие, което с гордост да нарекат свое лично творение. Така те могат да придадат отчетлива и запомняща се идентичност на цялостната кухнята на заведението.
От трета страна, когато използват похватите на фюжън кухнята, шеф готвачите могат да обогатят менюто по изискани и интересни начини, с ястия, заради които ценителите на добрата кухня да се връщат отново и отново в ресторанта.
В една фюжън кухня обикновено се сливат вече познати храни, а резултатът е неочаквана визия и вкус. Може да се видят например пудинги в стил бурито, или българска мусака с пикантни индийски подправки, или пица тако. Съвсем скоро ние също ви предложихме подобна рецепта – суширито, комбинация между суши и бурито.
Факт е, че за традиционалистите ястията от една фюжън кухня биха изглеждали малко като Франкенщайн. Но в действителност те се оказват бърз начин да се привлекат тълпи от клиенти. Оригиналните комбинации от любими вкусове, съчетани с оригинална презентация, карат днешните младежи първо да снимат и публикуват в социалните мрежи чиниите си, преди да посегнат към тях. А това винаги е добра реклама за един ресторант.
Произход на стила фюжън кухня
Всъщност в цялата история на човечеството е имало сливане на различни кулинарни традиции. Пътешествениците от векове обменят и комбинират знания за храната, рецепти и подправки. Може да се каже, че една от най-старите фюжън рецепти е довела до появата на тестените изделия, за които се смята, че са потомци на китайската юфка, донесена в Европа през 13 век от италианците. Класическата английска риба с чипс също е стар фюжън – съставките произлизат от еврейската, френската и белгийската кухня.
Твърди се, че един от първите ресторанти за фюжън кухня в света се намира в Макао, Китай, където комбинация от кантонски вкусове, маслини и чоризо от Португалия датира от около 450 години.
Съвременна фюжън кухня
В наши дни на световната ресторантска сцена все по-ясно изпъкват няколко популярни стила фюжън кухня.
Готвачите в азиатските ресторанти в Европа и Америка често вмъкват в традиционните си местни рецепти продукти и подправки от европейската и американската кухня. Целта е крайният продукт да е по-близък до вкуса на клиента и по-лесно възприеман от него. Така в някои от предлаганите ястия може да има елементи от френската, италианската, мексиканската и други кухни.
Освен всичко останало, азиатските готвачи все по-често смесват традиции от различни азиатски държави – китайска с японска, японска с корейска и т.н.
Калифорнийската кухня също се счита за фюжън кухня. Тя е вдъхновена от Италия, Франция, Мексико, Източна Азия.
Филипинската кухня също понякога се нарича „оригинална азиатска фюжън кухня“. Тя събира местни кулинарни традиции и съставки с много различните кухни на Испания, Латинска Америка, Китай и САЩ, заради уникалната си колониална история.
Храните в Малайзия са друг популярен пример за фюжън кухня – смес между малайска, яванска, китайска, индийска, тайландската, португалската, холандската и британската кухни.
Рискове при приготвяне на фюжън кухня
Новите рецепти, които бихте съставили в стила фюжън кухня, са рискови дотолкова, доколкото са експериментални. Както всеки опит, те могат да се окажат и блестящ успех, и пълен провал. Изискват се много познания, усилия и вкус, за да се създаде едно приятно на вкус и атрактивно на вид фюжън ястие. Но истината е, че дори предварителното ви проучване за него да е задълбочено и положително, това невинаги гарантира добри резултати, щом го пуснете в менюто. Това е основната причина, поради която много от най-добрите готвачи не одобряват и дори осмиват стила фюжън.