БЛОГ
Как да увеличите поръчките и да намалите разходите по време на локдаун (а и след това)
Когато времената се менят, ние не можем да стоим безучастни. Успехът на всеки бизнес се дължи на адекватното му ръководене и на въвеждането на полезни промени, когато е нужно. И тъй като периодът е наистина труден, ние създадохме нов начин да облекчим организацията, да увеличим поръчките и да намалим разходите на заведенията. Това, което разработихме специално за вас, е нещо съвсем ново, модерно, удобно и полезно – дигитално меню.
Какво е дигитално меню
Вече разказахме и показахме подробно какво представлява дигиталното меню в статията ТУК. И все пак нека обобщим най-важното:
• Дигиталното меню е вашето персонално онлайн меню, качено на нашата специална платформа.
• Клиентът ви ще го разглежда през собствения си телефон от всяко място, където има интернет достъп.
• За да го използва, не е нужно клиентът да сваля приложение.
• Клиентът може да последва линк, който да изпратите на имейл или съобщение.
• За да разгледа вашето дигитално меню, клиентът може да сканира специалния ви QR код. Как да разпространите QR кода си прочетете по-надолу в статията.
• Дигиталното ви меню може да изглежда точно като хартиеното, но може да изберете и друг дизайн.
• След първоначалната настройка и инсталация, имате достъп до админ панела и можете сами (бързо и лесно) да качвате, премахвате, коригирате, активирате или деактивирате ястията и напитките, които предлагате.
Какво печелите от дигитално меню, когато предлагате доставка до адрес
Можем да говорим наистина много по темата, но за дребните детайли ще препоръчаме да се свържете с нашите консултанти, които могат да отговорят на всичките ви въпроси и дилеми. Тук ще маркираме накратко какви са ползите да имате дигитално меню, когато предлагате доставка на храна по домове и офиси.
Няма нужда да печатате и разпространявате нови менюта всеки ден/седмица
Промените в дигитално меню стават само за минута и няма нужда да печатате нови хартиени менюта всеки ден или всяка седмица.
След като въведете веднъж всички възможни ястия за обедно меню, можете да ги активирате и деактивирате само с един клик по всяко време на денонощието. На практика можете да оформяте ново меню всяка вечер или сутрин само за 2-3 минути. За вас ще е безплатно, а за клиентите ви ще е достъпно на секундата.
Менюто е леснодостъпно и изисква еднократно разпространение
За да покажете менюто на клиентите си, достатъчно е да предприемете няколко бързи и еднократни действия, с които да разпространите QR кода и/или линка към дигиталното меню. След това клиентите ви ще могат по всяко време да получават актуализираното меню, без повече усилия от ваша страна.
Начините са много евтини или направо безплатни, а ще работят за вас месеци наред:
• Да залепите стикер с QR кода на вратата на заведението. Така всички посетители ще могат да запаметят линка и ще могат да разглеждат менюто и от домовете/офисите си.
• Да разлепите рекламни стикери с QR кода на подходящи места из града.
• Да направите миниатюрни, евтини листовки с QR кода, които да разпространите еднократно в областите, където са вашите основни клиенти.
• Да оставите стикери или листовки с QR кода на своите постоянни клиенти, за да може вашето дигитално меню да е на постоянно разположение за тях.
• Да сложите във Фейсбук и Инстаграм страницата си изображение с QR кода или линк към вашето дигитално меню (това ще ви спести ежедневното публикуване на ново меню, което прави страницата еднообразна и понякога обърква клиентите).
• Да изпратите изображение с QR кода или линк към вашето дигитално меню на лично съобщение до всеки клиент, направил запитване през социалните мрежи или по телефона.
Позволява да имате онлайн присъствие, без да имате сайт
Знаете, че днес всеки бизнес има нужда от онлайн присъствие, за да бъде забелязан и успешен. Това е особено важно за доставките до адрес. Но сега няма нужда да правите големи разходи за сайт, нито да чакате дълго време, за да ви има в интернет пространството.
Всъщност цялото ви дигитално меню ще бъде качено на наша онлайн платформа. Ние се грижим за дизайна, хостинга и поддръжката на функциите на платформата. Вие се грижите менюто да е актуално. А вашите клиенти ще могат да ви намират от дома си, от офиса си и от всяко друго място, където имат достъп до интернет. И да правят поръчки, разбира се.
Нямате нужда от нова организация или скъпи нови системи
Да имате дигитално меню не означава, че ще получавате поръчки онлайн, така че няма да се налага да въвеждате нови програми и да обучавате персонал. След като разгледат менюто ви, вашите клиенти ще поръчват по обичайния начин – като се обадят на телефона на ресторанта. Така няма да се налага да правите големи разходи и бавни и скъпи промени в организацията на работата си.
Вашето дигитално меню може да е готово и функциониращо само за няколко дни
Тъй като платформата е готова, на практика можете да имате работещо дигитално меню за броени дни. Освен че ще качим продуктите ви, ще получите и специално обучение, което ще ви позволи да поддържате менюто си сами оттук нататък. Наистина е лесно, а цените в момента са съвсем символични. Вижте ги ТУК.
Менюто ще работи за вас по всяко време, във всякаква ситуация
Вашето дигитално меню със сигурност ще облекчи и разшири работата ви по време на локдаун. Но всъщност ще продължи да работи за вас и при обичайни обстоятелства, когато вашите гости се върнат по масите ви. Ще намали с около 30% нуждата от нови хартиени менюта, ще облекчи бюджета ви, ще създаде условия за по-бързо и модерно обслужване на клиентите в заведението, ще ви създаде имидж на иновативно заведение, което предлага модерни начини на обслужване.
Дигиталното меню със сигурност ще помага на работата ви във всяко време, но и ще се хареса на клиентите ви и ще ги привлече към вас.
Дигитално меню – без такси за въвеждане и поддръжка до 1 септември
В подкрепа на вашия бизнес, сега Меню Мода предлага изработка и поддръжка на дигитално меню на съвсем символични цени. Ще го създадем и поддържаме до края на август само за 50 лв. Научете всички подробности по промоцията ни ТУК и се свържете с нашите консултанти, ако имате допълнителни въпроси.
Рецепта за италианска шоколадова ковиля (Coviglia al cioccolato)
В поредицата ни „Рецепти от цял свят” отново се връщаме към Италия – родината на голяма част от най-популярните ястия в света. Този път обаче ще обогатим менюто на ресторанта ви с една рецепта за италиански десерт, наречен шоколадова ковиля.
В повечето ресторанти десертите не са добре представени, което определено е загуба както за клиентите, така и за заведенията. Убедени сме, че лесната шоколадова ковиля ще ви помогне да се справите с този проблем.
Какво е ковиля
Ковиля (на итал. – coviglia) е традиционен десерт от Неапол, който датира от 18-ти век. Спада към групата semifreddo, което на италиански означава „полустудено“ или „полузамразено“. Текстурата му е между сладолед и мус. Той е копринен, кремообразен, студен и изключително вкусен. Това е перфектният италиански десерт за любителите на шоколада, които искат да се охладят през летните жеги или просто да похапнат нещо вкусно по всяко друго време.
Неапол е наистина популярен със своята местна кухня. Пица „Наполи” очевидно е най-известното ястие, произхождащо от този красив град. Но вероятно не много хора знаят, че неаполитанската кухня, която познаваме днес, е дълбоко повлияна от кулинарните традиции на французите и испанците, управлявали града дълги векове. Ковиля е един такъв пример, а самото име произлиза от испанската дума cubillo - малък варел. Причината вероятно е във формата на съда, използван за сервиране на десерта.
В традиционната ковиля не се смесват различни вкусове. Най-класическите версии на този италиански десерт са шоколад и кафе, въпреки че съвременните варианти могат да включват лешник и ягода. В миналото в Италия са се продавали в малки алуминиеви съдове, но сега можете да ги срещнете във всяка сладкарница или джелатерия в малки пластмасови чаши.
Приготвянето на сладолед в ресторант може да бъде сложно, но semifreddo е съвсем друг десерт. Не е необходимо да имате машина за сладолед, за да приготвите шоколадова ковиля, и ще бъдете изненадани колко е лесно да направите и съхраните този фин полусладолед, без нужда от допълнителни инвестиции в кухнята.
Едно от големите предимства на тази шоколадова ковиля е, че се приготвя бързо и се съхранява във фризер. Преди да я сервирате, е достатъчно да извадите купичките за 5 минутки, колкото да се отпуснат.
Рецепта за шоколадова ковиля
Продукти (за 10 порции):
150 г черен шоколад, грубо нарязан, плюс допълнително настърган шоколад за гарнитура
350 мл бита сметана (35%)
3 белтъка
1 супена лъжица лимонов сок
4 жълтъка
80 гр гранулирана захар
2 супени лъжици ром
Приготвяне на шоколадова ковиля
Разтопете нарязания черен шоколад в микровълнова печка или на водна баня и го оставете настрани да се охлади леко.
Разбийте сметаната и оставете настрана.
Разбийте белтъците с лимоновия сок, докато се образуват твърди върхове, и ги оставете настрана. В купата на електрически миксер разбийте жълтъците и гранулираната захар, докато станат пухкави и бледи.
Добавете рома и разтопения шоколад към яйцата и продължете да бъркате, докато се смесят. Внимателно добавете разбитата сметана и белтъците и разбъркайте с шпатула, докато получите гладка, хомогенна смес. Бъркайте внимателно, за запазите пухкавостта на сместта.
Разсипете чашки или купички за сервиране и поставете във фризера за поне 4 часа. Извадете от фризера 5 минути преди сервиране.
Преди сервиране украсете с настърган черен шоколад.
Италианска рецепта за тарт от полента, наденица и броколи
В рубриката „Рецепти от цял свят” отново сме на италианска вълна и този път сме ви подбрали страхотна рецепта за полента – едно от най-популярните традиционни италиански ястия. Можете да я използвате при създаването на новото меню на ресторанта си, за да внесете в него още съвременен стил и вкус. Ястието е различно, здравословно, лесно за приготвяне и изключително вкусно. Сигурни сме, че клиентите ви ще се влюбят в него.
Ето малко повече за самото ястие.
Какво е полента
Полентата е каша от варено във вода царевично брашно, което прилича на нашенския качамак. Но докато обикновеното царевично брашно е по-едро смляна царевица, то полентата е много по-фина и прави текстурата на ястието кремообразна. По-едрото смилане дава различна текстура, но ако не я харесвате, винаги можете да сложите царевичното брашно в блендер, за да получите по-фино смилане.
Често при варенето на полентата се добавя бульон, подправки или мляко, за да се подобрят вкусовите качества на ястието. Към нея могат да се добавят сирена, месо, риба, зеленчуци, гъби, подправки, дори плодове и захар.
Полентата определено е питателна и здравословна, когато е направено с качествени съставки и добавки. Тя е без глутен, вегетарианска, без млечни продукти, без яйца и без ядки.
Макар доскоро в Италия да е смятана за храна на простолюдието, днес тя е често предлагана в италианските ресторанти и улични заведения заради невероятното многообразие от вариации на приготвяне, които предлага.
Произходът
Всъщност полентата има много древен произход. Самото име се използва още от древните римляни, но по тяхно време се приготвя със спелта – вид пшеница. Подправя се обикновено с мляко, сирене, агнешко или свинско месо.
Царевичната полента се появява едва преди около 500 години, когато Колумб донася царевицата в Европа. За кратко време тя се превръща в едно от основните ястия на населението на Алпите и Апенините и традицията продължава и до днес.
Различните видове полента в Италия
Полентата е едно от най-популярните ястия в Италия и придобива различни варианти в зависимост от региона. Най-често се приготвя със сирена или месо, но вариациите са на практика безброй.
В Сардиния ястието се нарича purenta или farru и представлява мека каша от ечемичено брашно, което често се обогатява с телешки бульон. В Тоскана може да се намери полента, приготвена с кестеново брашно, докато във Валтелина е известна т. нар. тараня, приготвена с елда и царевица. В останалата част на Ломбардия се прави с царевично едромляно брашно и се използва за гарнитура на месни ястия. Има версия, наречена pasticciata, в която се добавят наденица, домат и гъби. В Комо, Триест и Венеция се гарнира и с риба.
На юг, към Неапол, Фоджа и Бари, различни видове полента се предлагат като вкусна улична храна.
Полентата се яде и в сладък вариант: във Виченца е с мляко, захар, ябълки и сушени плодове, в Триест е омекотена от сливов сироп и ром, в Бергамо е с бадемова паста и шоколад.
Рецепта за тарт от полента с наденица и броколи
Рецептата, която ще ви представим тук, може лесно да стане част от новото меню на ресторанта ви. Тя е лесна, атрактивна и модерна. Освен това е удобна, тъй като можете да приготвите предварително полентата, която да използвате дори на следващия ден.
Продукти за тарт от полента с наденички (за 4 порции):
1 л зеленчуков бульон
200 г полента (фино царевично брашно)
50 г настърган пармезан
140 г броколи
200 г настъргана моцарела
100 г полусушени домати
1 скилидка чесън
4 бр. италианска наденица (например чоризо), нарязана на хапки
Подготовка на полента
Сложете бульона да заври и бавно изсипете брашното, докато се абсорбира напълно. Намалете котлона и разбърквайте бързо в продължение на 5 минути, след което отстранете изцяло от огъня. Сложете в готовата полента 1 супена лъжица пармезан, след което я разстелете върху голям лист за печене на слой около 2-3 см.
Приготвяне на тарта
Загрейте фурната до 190ОC (170ОC с вентилатор или газ 5).
Сварете броколите в подсолена вода за около 2 минути, отцедете добре, след което изплакнете със студена вода.
Поръсете моцарелата и останалия пармезан върху разстелената полента, след това отгоре наредете доматите, чесъна, броколите и наденицата. Печете 20 минути, докато наденицата се зачерви и крайчетата на полентата станат хрупкави.