MENU MODA

×

Рецепта за италианска шоколадова ковиля (Coviglia al cioccolato)

В поредицата ни „Рецепти от цял свят” отново се връщаме към Италия – родината на голяма част от най-популярните ястия в света. Този път обаче ще обогатим менюто на ресторанта ви с една рецепта за италиански десерт, наречен шоколадова ковиля. 

В повечето ресторанти десертите не са добре представени, което определено е загуба както за клиентите, така и за заведенията. Убедени сме, че лесната шоколадова ковиля ще ви помогне да се справите с този проблем.

 

Какво е ковиля

Ковиля (на итал. – coviglia) е традиционен десерт от Неапол, който датира от 18-ти век. Спада към групата semifreddo, което на италиански означава „полустудено“ или „полузамразено“. Текстурата му е между сладолед и мус. Той е копринен, кремообразен, студен и  изключително вкусен. Това е перфектният италиански десерт за любителите на шоколада, които искат да се охладят през летните жеги или просто да похапнат нещо вкусно по всяко друго време.

Неапол е наистина популярен със своята местна кухня. Пица „Наполи” очевидно е най-известното ястие, произхождащо от този красив град. Но вероятно не много хора знаят, че неаполитанската кухня, която познаваме днес, е дълбоко повлияна от кулинарните традиции на французите и испанците, управлявали града дълги векове. Ковиля е един такъв пример, а самото име произлиза от испанската дума cubillo - малък варел. Причината вероятно е във формата на съда, използван за сервиране на десерта.

В традиционната ковиля не се смесват различни вкусове. Най-класическите версии на този италиански десерт са шоколад и кафе, въпреки че съвременните варианти могат да включват лешник и ягода. В миналото в Италия са се продавали в малки алуминиеви съдове, но сега можете да ги срещнете във всяка сладкарница или джелатерия в малки пластмасови чаши.

Приготвянето на сладолед в ресторант може да бъде сложно, но semifreddo е съвсем друг десерт. Не е необходимо да имате машина за сладолед, за да приготвите шоколадова ковиля, и ще бъдете изненадани колко е лесно да направите и съхраните този фин полусладолед, без нужда от допълнителни инвестиции в кухнята.

Едно от големите предимства на тази шоколадова ковиля е, че се приготвя бързо и се съхранява във фризер. Преди да я сервирате, е достатъчно да извадите купичките за 5 минутки, колкото да се отпуснат. 

 

Рецепта за шоколадова ковиля

Продукти (за 10 порции):

150 г черен шоколад, грубо нарязан, плюс допълнително настърган шоколад за гарнитура
350 мл бита сметана (35%)
3 белтъка
1 супена лъжица лимонов сок
4 жълтъка
80 гр гранулирана захар
2 супени лъжици ром

Приготвяне на шоколадова ковиля

Разтопете нарязания черен шоколад в микровълнова печка или на водна баня и го оставете настрани да се охлади леко.

Разбийте сметаната и оставете настрана. 

Разбийте белтъците с лимоновия сок, докато се образуват твърди върхове, и ги оставете настрана. В купата на електрически миксер разбийте жълтъците и гранулираната захар, докато станат пухкави и бледи.

Добавете рома и разтопения шоколад към яйцата и продължете да бъркате, докато се смесят. Внимателно добавете разбитата сметана и белтъците и разбъркайте с шпатула, докато получите гладка, хомогенна смес. Бъркайте внимателно, за запазите пухкавостта на сместта.

Разсипете чашки или купички за сервиране и поставете във фризера за поне 4 часа. Извадете от фризера 5 минути преди сервиране. 

Преди сервиране украсете с настърган черен шоколад.