MENU MODA

×

Рецепта за капоната – всички аромати на Италия в една чиния

В нашата рубрика „Световна кухня” юли е месецът на италианската кухня. И е време за първата ни класическа италианска рецепта, която ще направи менюто на ресторанта ви различно и професионално. Ястието, което предлагаме този път, е традиционната сицилианска капоната.

Капоната е изумително ястие: едновременно меко, сочно, свежо и пикантно, и носи всички типични за Италия вкусове и аромати: пресен босилек, сладки домати, топъл зехтин и сладко-кисело балсамико. Приготвя се от нарязан пържен патладжан, подправен със зехтин, доматен сос, целина, маслини, каперси и кисело-сладък сос агродолче. 

Многото регионални варианти включват и моркови, чушки, картофи, стафиди или кедрови ядки. Вариантът, който се приготвя в Палермо, добавя дори октопод, а една аристократична сицилианска рецепта включва омари и риба меч, гарнирани с диви аспержи, сушена риба тон и скариди. Това обаче са по-скоро изключения от правилото. 

Рецепта за италианска капоната

Продукти (за 4 порции):

2 малки патладжана (около 600 грама)
1 стрък целина
½ глава лук
1 скилидка чесън
1 супена лъжица каперси
4 с. л. лилави маслини (най-добре е да използвате италианските таджаска)
400 г нарязани белени домати (може и от консерва)
2 с. л. балсамов оцет
1 ч.л. пудра захар
4 листа босилек
сол
½ чаша зехтин екстра върджин

Приготовление:

Нарежете патладжаните на кубчета около 2-3 см. В тиган с незалепващо покритие загрейте зехтина и запържете патладжаните за около 10 минути, като разбърквате от време на време. Когато всички кубчета станат идеално златисти, ги извадете и ги оставете настрани.

Докато патладжаните се пържат, накълцайте лука и целината и обелете чесъна. Поставете ги в тигана със зехтина, от който извадихте патладжаните. Запържете, докато лукът стане златистокафяв.

Добавете каперсите, маслините, нарязаните домати, щипка сол. Върнете и патладжаните. Намалете на среден огън и оставете за около 5 минути, като разбърквате многократно.

Смесете в чаша оцета и захарта и изсипете сместа в тигана. Оставете да се готви още минута, като бъркате непрекъснато. Изключете котлона. Нарежете листата босилек и ги разбъркайте във вашата капоната. 

Ако използвате кристална захар, загрейте оцета и захарта отделно, докато захарта се разтопи, и залейте готовото ястие с този сос.

Идеи за сервиране 

През 18 век капоната се е сервирала като основно ястие и можете да я предлагате и по този начин. Днес в Италия често се използва като гарнитура към риба, а понякога и като предястие. 

Можете да сервирате капоната с брускети, намазани със зехтин и/или гарнирани с прясно козе сирене. 

При желание можете да разгърнете въображението си и да добавите при презентацията на капоната с хумус, авокадо или краставица. 

Добрата новина е, че капоната може да се сервира както топла, така и студена. Според някои специалисти студена е дори по-вкусна.